Från och med idag har IFPI Sverige som första land i världen infört streaming på den officiella albumtopplistan (SverigeTopplistan). Förändringen innebär att listan kommer att ge en mer korrekt bild av hur svenskarna konsumerar musik idag eftersom streaming står för en stor del av den totala musikkonsumtionen.

De senaste åren har den digitala musikförsäljningen gått om den fysiska. Idag står streaming för cirka 70 procent av den totala musikförsäljningen i Sverige – en av de högsta andelarna i världen. I oktober 2010 lanserade IFPI Sverige den nya singeltopplistan som inkluderade streaming. Innan dess innehöll listan endast fysisk musikkonsumtion samt downloads. Nu har IFPI Sverige även adderat streaming på albumtopplistan.

Förändringen är helt naturlig eftersom så stor del av svenskarnas musiklyssning sker genom strömmade musiktjänster. Den nya topplistan ger en bättre bild av verkligheten för det är i den här mixen – fysisk, nedladdad och strömmad – som svenskarna konsumerar musik idag”, säger Ludvig Werner, VD på IFPI Sverige.

Sverigetopplistan.se publiceras av Grammofonleverantörernas förening (GLF). All information bygger på försäljningssiffror till konsument från hela landet. Varje fredag klockan 9.00 publiceras veckans listor.

För mer information om SverigeTopplistan, se:
http://www.ifpi.se/var-verksamhet/sverigetoppen

För ytterligare information kontakta;

Lisa Cronstedt – Kommunikationsansvarig, IFPI Sverige
lisa.cronstedt@ifpi.se