Vanliga frågor om musik i bakgrundsmusiktjänster

Ladda ner avtal för bakgrundsmusik (streaming) PDF Ladda ner avtal för bakgrundsmusik (kopiering) PDF

Vad är bakgrundsmusik?

Bakgrundsmusik är musik som spelas i bakgrunden i butiker, barer, hotell osv. Om du avser att tillhandahålla musik via en bakgrundsmusiktjänst skall du först upprätta en licens med Ifpi.

Vad är skillnaden mellan kopiering och streaming?

Ifpi Sverige tillhandahåller två olika typer av licenser avseende bakgrundsmusik. Det idag vanligast förekommande licenser är det vi kallar streaming, dvs när leverantören av bakgrundsmusik tillhandahåller ljudströmmen genom en kontinuerligt ström av ljud till kund. Den andra licensen kallar vi kopiering, dvs när leverantören av bakgrundsmusik lagrar musiken hos kund.

Jag har en butik och vill spela musik i bakgrunden. Vad gäller?

Om du vill spela upp musik i din butik skall du upprätta licenser med organisationerna Sami samt Stim för det som kallas offentligt framförande.

Tänk på att du endast får spela upp musik från lagliga musiktjänster såsom företag som tillhandahåller bakgrundsmusik men det går också bra att spela upp musik från radio och musik som du själv köpt.

Däremot är det inte möjligt att spela upp musik från ditt privata Spotify- eller iTunesabonnemang eller liknande musiktjänster avsedda för privat bruk.

Hör av dig till oss om du vill veta vilka företag som har licenser med Ifpi och levererar bakgrundsmusik på ett lagligt sätt.

Vanliga frågor och licenser för musikanvändare


Hittar du inte svaret på din fråga? Har du några andra funderingar? Tveka inte att kontakta oss