Vanliga frågor om musik i närradio

Här kan du ladda ned vårt standardavtal för närradio

Kostar det pengar att att spela musik i närradio?

Svaret är ja. Det är upphovsrättslagen (§ 47) som ger musikbolag samt artister en rätt till ersättning när deras låtar spelas i radio. Ifpi Sverige upprättar en licens, på musikbolagens och artisternas uppdrag, med alla radiostationer som spelar musik.

Tarifferna för att sända musik i radio ser lite olika ut och beror på hur många som nås av sändningen osv.

Hur mycket kostar det att använda musik i närradio?

För 2022 är tariffen för att sända musik i närradio 0,71 kr (exkl. moms) per musiktimme och påbörjat 1 000-tal invånare som är boende inom sändarens spridningsområde och som nås av sändningen.

Exempel: i ditt sändningsområde bor det 10 000 personer och på ett år sänder du 500 musiktimmar. Du skall då erlägga 3 550 kr till Ifpi: 10 (tusentals invånare) x 0,71 kr (årets gällande tariff) x 500 (musiktimmar per år).

Kan jag sända ut en närradiosändning även på internet?

Ja, det kan du göra förutsatt att det är etersändningen som även sänds ut på internet. För detta betalar du en särskild årlig avgift som för 2022 är 1 716 kr (max 1 – 2 000 musiktimmar) eller 6 864 kr (max 2 001 – 6 000 musiktimmar).

Får jag använda reklam i en närradiosändning?

Ifpis standardavtal för närradio omfattar endast icke-kommersiell närradio, vilket exkluderar reklamfinansierad radioverksamhet. Om du bedriver kommersiell radioverksamhet (s.k. reklamradio) måste du inneha en särskild licens (kontakta oss på licens@ifpi.se).

Vanliga frågor och licenser för musikanvändare

Hittar du inte svaret på din fråga? Har du några andra funderingar? Tveka inte att kontakta oss