Musiklicenser – så funkar det

Det finns fyra rättighetshavare till en inspelad låt: musikbolag (masterägare), artister, musiker och låtskrivare. Ifpi Sverige företräder musikbolagen.

 

Om du representerar ett musikbolag och äger rättigheter till en inspelning ska du registrera inspelningen hos Ifpi Sverige så att vi kan betala ut ersättning till dig när din inspelning används.

Ifpi Sverige har även ett nära samarbete med SAMI och tillsammans inkasserar vi och fördelar ersättning till musikbolag och artister. Ifpi Sverige tillhandahåller licenser till dig som använder inspelad musik i exempelvis radio och TV, medan SAMI tillhandahåller licenser till dig som spelar musik offentligt såsom i en butik eller restaurang.

Den som har en licens med Ifpi lämnar kontinuerligt in musikrapporter över vilka låtar som spelats och baserat på dessa fördelar Ifpi sedan ersättningen till musikbolagen, och via SAMI, även till artisterna.

Tänk också på att du, utöver Ifpi och SAMI, även behöver upprätta licenser med Stim som förvaltar upphovspersonernas rättigheter.

Spara

Spara

Spara

Spara