Anmälningsdax för Grammis 2023!

 

Nu är portalen för anmälan till Grammis 23 öppen och finns här https://portal.grammis.se/login

I år är det möjligt att anmäla era bidrag till 13 genrekategorier*. Produktionerna ska anmälas till en av kategorierna nedan. Notera att en produktion avser tre spår.

Årets alternativa pop
Årets barnmusik
Årets dansband
Årets elektro/dans
Årets folkmusik
Årets hiphop
Årets hårdrock/metal
Årets jazz
Årets klassiska
Årets pop
Årets rock
Årets soul/RnB
Årets visa/singer-songwriter

I samma anmälan kan bidragen även anmälas till:

 • Årets album (OBS! Gäller bara de bidrag som är ett fullängdsalbum, 5 spår släppta vid samma tillfälle)
 • Årets nykomling

I en separat registrering kan man anmäla till:

 • Årets artist:
  För att kunna nomineras till Årets artist krävs att artisten haft ett exceptionellt artistiskt framgångsrikt år. Detta kan syfta på musikutgivning, en turné, show och/eller annan artistisk verksamhet eller en kombination av dessa. Notera att det inte krävs någon musikutgivning under Grammisåret för att nomineras till denna kategori.
 • Årets kompositör:
  När det gäller kategorin ”Årets kompositör” kan man nominera kompositörer som har komponerat ett helt album med en artist eller arbetat med flera olika artister. Det går också att anmäla en kompositör som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets musikvideo:
  I kategorin ”Årets musikvideo” går priset till musikvideons regissör och musikvideon ska visualisera en enskild låt. Det går också att anmäla producenter som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets producent:
  När det gäller kategorin ”Årets producent” kan man nominera producenter som har gjort hela album med en artist eller arbetat med flera olika artister. Det går också att anmäla en producent som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.
 • Årets textförfattare:
  När det gäller kategorin ”Årets textförfattare” kan man nominera textförfattare som har skrivit text till ett helt album eller flera låtar. Det går också att anmäla en textförfattare som medverkat i utländska produktioner så länge grundförutsättningarna gäller.

Tävlande i kategorierna nedan utnämns av Ifpi Sverige:

 • Årets låt: Bidragen väljs ut av Ifpi Sverige utifrån bl a musikförsäljningsstatistik inom Sverige.
 • Årets specialpris: Priset går till en branschprofil. (Ifpi Sverige nominerar personer samt röstar i denna kategori).
 • Årets hederspris: Priset går till en artist/låtskrivare/producent. (Ifpi Sveriges nominerar personer samt röstar i denna kategori).

Mer information finns på www.grammis.se. Grammis följs på Instagram @grammissverige och på Facebook @GrammisSverige